مسوول یعنی کسی که مورد سوال قرار می گیرد. ایشان متوجه این مساله شده اند و خود را برای پاسخگویی آماده کرده اند .
سوال از اینکه چه کردی ؟ چطور خدمت کردی ؟ چرا قبول کردی ؟ چرا رد کردی؟ چرا دیدی ؟ چرا ندیدی ؟
مسوولینی که از مقام ، برای خودشان مصونیت ایجاد کرده اند ، در برابر آتش در هم شکننده و عذاب خرد کننده ، مصونیتی نخواهند داشت .
نمایش افراد مسوول عین امر به معروف است .
خداوند به شما خیر دهد .
پاسخ:
پیامبر اکرم(ص) در حدیث شریفی میفرمایند که (کلکم راع و کلکم مسئول). یعنی تمامی افراد جامعه نسبت به هم مسئولیت و وظیفه دارند.
بلکه در این حدیث شریف عبارت(راع) آمده است. راعی در اصل لغت به معنای چوپان است. راغب در مفردات میگوید: الرعی فی الاصل: حفظ الحیوان، اما بغذائه الحافظ لحیاته، و اما بذب العدو عنه... و یسمی کل سائس لنفسه او لغیره راعیاً، و روی «کلمک راع، و کلکم مسئول عن رعیته». همانطور که ملاحظه میشود در این عبارت، واژه راعی در مورد همه مردم آمده است یعنی مسلمین نسبت به هم مسئولیت دارند بلکه نوعی ولایت نیز برای مسلمین نسبت به هم قرار داده شده زیرا سیاست کردن مردم باید با نوعی ولایت بر آنها همراه باشد. کسی میتواند سیاست و هدایت کند که نوعی ولایت نیز داشته باشد. از همین رو در آیه شریفه آمده است: و المومنون و المومنات بعضهم اولیاء بعض یامرون بالمعروف و ینهون عن المنکر و یقیمون الصلاه و یوتون الزکاه و یطیعون الله و رسوله اولئک سیرحمهم الله ان الله عزیز حکیم(توبه/17) در این آیه خداوند میفرمایند که مومنین بعضی از آنها بر بعضی دیگر ولایت دارند. بلافاصله بعد از بیان ولایت داشتن مومنان به هم، خداوند ادامه میدهد که آنان امر به معروف و نهی از منکر میکنند. در علم اصول در باب امر، علما مطلبی را مطرح میکنند که در آمر چه چیزهای شرط است. یکی از چیزهایی که علما در آمر شرط میدانند، علو است. یعنی وقتی امر، امر است که آمر مرتبه بالاتری داشته باشد و علو داشته باشد. بنابراین در صحت امر، علو شرط است و اگر علو نباشد، امر نخواهیم داشت. در باب امر به معروف نیز آنچه از ما خواسته شده «امر» است و در امر، علو شرط است. از همین جهت خداوند برای مومنان نسبت به هم ولایت قرار میدهد و میفرماید که مومنان نسبت به هم ولایت دارند.